Arteon: Вонредна состојба

Опционалната "Emergency Assist" функција се активира кога системот не ја регистрира активноста на возачот, односно управувањето, забрзувањето и сопирањето не се активни и возачот не реагира и покрај предупредувањата. Системот потоа се обидува повторно да го активира возачот, како и патниците преку притисоци на сопирање, предупредувачки тонови и предупредувачки светла. Доколку не се воспостави контролата, возилото се насочува кон десната лента со помош на системот за странична помош и застанување. Со тоа се минимизира веројатноста за сообраќајна несреќа.

Стандардниот проактивен систем за заштита на патниците може - во рамките на системот - да открие опасни ситуации со зголемен потенцијал за несреќа и автоматски да превземе мерки на претпазливост. Прозорецот и подвижниот покрив се автоматски затворени за да се оптимизира ефектот на страничните воздушни перничиња. Предните безбедносни ремени се цврсто затегнати за неколку секунди и возачот и патниците се фиксирани. Ако нема повеќе опасност, ремените се олабавуваат, а страничните прозорци, како и лизгачкиот покрив, може повторно да се отворат.

Затвори