Како да наполните електричен автомобил? Полнењето електричен автомобил е полесно отколку што мислите. Овде можете да видите како функционира.

1. Што треба да знам?

Можете да го полните вашиот електричен автомобил на станица за полнење - или едноставно дома во професионално инсталиран полнач или ѕиден полнач. Не е важно дали врне или паѓа снег: Батеријата и целата електроника се заштитени. Спојката со приклучокот е толку тесна што водата не може да навлезе.

Исто како дома: Кабелот за полнење за вашиот дом е вклучен со секој електричен автомобил од Volkswagen бесплатно. Ова ви овозможува да го наполните вашето возило на кој било технички беспрекорно и професионално инсталиран полнач за струја.

Полна батерија: Volkswagen ја користи докажаната литиум-јонска технологија. Висококвалитетните компоненти обезбедуваат извонредна функционалност и најниски можни знаци на истрошување. Затоа, Volkswagen дава специфична гаранција за батеријата на вашето електрично возило, детали за кои можете да ги видите во гарантните услови. Или додека не покриете 160.000 километри, кое и да е прво. Во ова време може да се наполни неколку илјади пати.

2. Како можам да го полнам возилото? Полнењето на електричен автомобил е речиси исто толку лесно како што е полнењето бензин или дизел на бензинската пумпа. Постојат различни можности, секоја има своја предност.

Полнење на приклучок

Бензинска пумпа во домот: Електричните автомобили може да се полнат во нормални, технички беспрекорни и професионално инсталирани ѕидни приклучоци. Како и кај паметниот телефон, приклучете го кабелот за полнење во приклучокот и приклучокот за полнење на другиот крај на кабелот во приклучокот на автомобилот. Заклучете го автомобилот со клучот - и започнува процесот на полнење. На пример, само поврзете се навечер, полнете преку ноќ со поволна ноќна струја и возете со полна батерија наутро.

Полнење на приклучок (2.3 kW): 
e-up! 3 2 :
 10 ч
e-Golf 4 2 :
 17 ч 00 мин
Golf GTE 5 2 :
 3 ч 45 мин
Passat GTE 6 2 :
 4 ч 20 мин

Ѕиден полнач "Wallbox"

Високи перформанси за дома: Со ѕидното куќиште, максимална можна моќност на полнење за возилото е достапна. Покрај тоа, процесот на полнење го прави особено удобен: отстранете го приклучокот, вклучете го, наполнете го возилото. Зелената трепкачка светлина на горниот лев го сигнализира процесот на полнење. "Wallbox" ќе биде инсталиран на барање на нашиот партнер за соработка "The House of Mobility". Енергијата се зема од домашната мрежа и се наплаќа како и обично преку вашиот снабдувач со електрична енергија.

Ѕиден полнач "Wallbox":
e-up! 3 2 :
 6 ч 12 мин * со макс. 3.6 kW 
e-Golf 4 2 : 5 ч 20 мин * со макс. 7.2 kW 
Golf GTE 5 2 : 2 ч 25 мин * со макс. 3.6 kW 
Passat GTE 6 2 : 2 ч 45 мин * со макс. 3.6 kW

Полнење на AC станица за полнење

Возење со застанувања: Можете да го полните вашиот електричен автомобил преку јавните станици за полнење кои постојано се големуваат. Со Charge & Fuel Card и Charge & Fuel App од Volkswagen, можете да се најавите на повеќето од овие станици за полнење и да платите безготовински. Ќе добиете само една сметка. За јавни места за полнење на наизменична струја, има посебен кабел за полнење, кој можете да го нарачате со вашиот електричен автомобил. Повторно, кога возилото е заклучено, кабелот е исто така е заклучен, така што никој не може да го прекине полнењето додека сте далеку.

e-up! 3 2 : 6 ч 12 мин
e-Golf 4 2 : 5 ч 20 мин
Golf GTE 5 2 : 2 ч 25 мин
Passat GTE 6 2 : 2 ч 45 мин

Полнење на DC станица за полнење

Турбополнач: Во т.н. станици за полнење на CCS (комбиниран систем за брзо полнење) можете да полните со директна струја. Бидејќи повисокиот напон на струја се постигнува  со DC, батеријата тука многу побрзо. За користење на овие станици за полнење, e-up! 3 2 и e-Golf 4 2 евентуално достапен со специјален CCS за полнење. Тука, исто така, можете да ги користите Charge & Fuel Card и Charge & Fuel App од Volkswagen за многу станици.

e-up! 3 2 : 40 min (80%) 
e-Golf 4 2 : 45 min (80%)

Затвори