Технологијата го нагласува новиот Volkswagen Touareg – Лесно управување кое ги штити луѓето и животните кога се вози во мрак

18.06.2018

→   Камерата за топлинска обработка на Touareg може да открие загрозени лица и диви животни ноќе порано од било кое човечко суштество

→   Функцијатата за Night Vision може да открие објекти до 130 метри во мрак, да го предупреди возачот и да го активира системот за сопирање

→   Иновативна карактеристика: новиот Touareg е првото возило на Volkswagen со активна управувачка задна оска

→  Новиот систем за управување со сите тркала го прави овој луксузен SUV компактен автомобил за во град

Новиот Touareg ќе биде пуштен на пазарот опремен со голем број иновации дизајнирани да помогнат во минимизирање на опасните ситуации. Новиот Touareg е првиот модел на Volkswagen достапен со системот Night Vision. Термичката камера (инфрацрвена камера) интегрирана на предниот дел на возилото го регистрира инфрацрвеното зрачење што доаѓа од живите организми. Ако оваа камера детектира луѓе или животни, асистентот го предупредува возачот. Ова го намалува ризикот од загрозување на пешаците, особено кога станува збор за не толку добро осветлени градски улици.

Деталните карактеристиките на новиот систем вклучуваат: Инфрацрвена камера која може да регистрира објекти било тие да стојат или да се движат како пешаци, велосипедисти и животни во опсег од 10 до 130 метри пред автомобилот. Откако тие ќе влезат во т.н. дефиниран коридор возачот е предупреден преку екранот во дигиталниот кокпит - дигиталната инструмент табла на новиот Touareg.

Надвор од ризичниот коридор, минувачите и животните се обележани со жолто во црно-белата сликата создадена од системот за ноќна визија (Night Vision). Ако поминат низ одредени граници по должината на патот, фигурите со жолта боја стануваат црвени. Дури и ако екранот за системот за ноќна визија не е активиран, екранот автоматски се префрлува на овој режим кога ќе се открие опасност и кога брзината е поголема од 50 км / ч, па ги прикажува луѓето и животните во црвена боја.

Благодарение на новите интерактивни "IQ.Light - LED матрични фарови", кои што се вградени во новиот Touareg, луѓето во потенцијалната опасната област накратко се осветлуваат кога се вози со брзина поголема од 60 km / h за тие дојдат уште поизразени кај возачот. Станува збор за еден вид  на предупредување без заслепување на засегнатите лица. Оваа функција исклучиво доаѓа во комбинација со системот Night Vision. Со комбинација на Night Vision и IQ.Light-LED фаровиte, опасните ситуации може да се препознаат многу порано и истите тие да бидат безбедно решени.

Иако звучи како обид да се постигне невозможното, но со новиот Touareg, Volkswagen нуди луксузен SUV на пазарот кој е агилен и лесен за ракување како компактен автомобил. Може ли тоа навистина да функционира? Секако дека може благодарение на новиот развиени систем за управување со сите тркала. И предните и задните тркала се ставаат прецизно во функција во согласност со специфичната ситуација во возењето. Ова управување со сите тркала е една од причините зошто овој SUV толку преицизно и лесно ги сече кривините во тесните градски улички и лесно се управува. Новиот систем, исто така, обезбедува дополнителна стабилност на возењето при големи брзини.

Во суштина постојат два вида на сценарио за возење, каде опционалниот систем за управување со сите тркала прави големо влијание: возење со брзина под 37 км / ч и со брзина над 37 км / ч. Маневрирањето со новиот Touareg e навистина лесно, па дури и да имаме закачено со себе приколка. Новиот систем за управување со четири тркала ни овозможува лесно маневрирање, а електрично управуваната задна оска се движи во зависност од ситуацијата и со тоа го олеснува возењето и паркирањето.

Новата функција за управување со сите тркала, заедно со воздушната суспензија, се нуди како дел од пакетот кој вклучува автоматска адаптивна суспензија, подесување на висината и електронска контрола на амортизацијата. Овој пакет ја носи агилноста на Touareg до ниво што беше практично незамисливо во овој сегмент до неодамна.