На овој начин Вашиот Polo Ви помага да менувате коловозни летни и да излезете од просторот за паркирање.

Слепа точка

Секој ученик возач учи да погледне преку рамото за да провери дали има возила во слепата точка. За возачите на Polo сега постои и опционен сензор за слепа точка. Веднаш штом некое возило ќе навлезе во слепата точка, ќе бидете предупредени за можната опасност преку LED дисплејот на надворешниот ретровизор. ¹ Ако сепак го активирате прекинувачот за трепкачот, LED светлото на ретровизорот ќе започне да трепка и ќе ве предупреди за опасноста. Опциониот сензор за слепа точка е активен над брзина од 15 км/ч и се нуди заедно со Предупредувањето за сообраќај зад возилото.

Предупредувањето за сообраќај зад возилото е исто така корисно кога се движите назад од местото за паркирање .¹ Тој ги користи сензорите на задниот браник за да го следи сообраќајот што минува зад возилото. Ако Вашиот автомобил премногу се доближи до друго возило, ќе бидете предупредени со звучен звук и визуелно предупредување на екранот на радиото или системот за навигација. Ако не реагирате, системот може да го ублажи или дури и да го спречи неминовниот судир со активирање на интервенција за сопирање.

 

¹ Во рамките на ограничувањата на системот.

Одржувајте соодветно растојание кога возите.

Приспособлив темпомат

Постојано мора да реагирате на другите возачи, особено при густ сообраќај. Во таков случај, приспособливиот темпомат може дополнително да Ви помогне. Го олеснува патувањето со одржување на претпочитаната брзина и оддалеченоста од возилото напред. ¹ Целосно автоматски. Со активирање со притискање на копче, радарскиот сензор на предниот дел на возилото го мери растојанието до сообраќајот пред Вас. Ако растојанието се зголемува или се намалува, системот автоматски сопира или забрзува. Способен е и за автоматско сопирање со што автомобилот целосно ќе запре со опциониот DSG менувач со двоен куплунг. Возачот треба само да го притисне педалот за сопирачка или копчето на мултифункционалниот управувач за да го деактивира системот.

 

 

¹ Во рамките на ограничувањата на системот.

Polo се држи до Вашата брзина.

Систем за темпомат

При подолги патувања, стапалото Ви станува сè потешко и потешко на педалот за гас, на пример на автопат. Системот за темпомат може да Ви ја олесни работата. Откако ќе ја достигнете саканата брзина, активирајте го системот и брзината автоматски се одржува. Ослободете го стапалото од педалот за гас и одморете ја ногата. Без оглед на наклонот на патот, ќе возите со брзината што ја поставивте. Вградениот ограничувач на брзината е едноставен и генијален: сè што треба да направите е да ја поставите максималната брзина и системот соодветно го ограничува доводот на гориво до моторот ¹. Меѓу другото, обезбедува полесно следење на ограничената брзина во градовите. Ограничувачот на брзината е вклучен како стандард во спецификациската линија Trendline и поновите линии. Системот за темпомат е достапен како опција во спецификациските линии Trendline и Comfortline.

 

 

¹ Влијанието на наклонот врз системот може да доведе до надминување на поставената максимална брзина. 

Не дозволувајте заморот да Ве совлада.

Систем за предупредување на возачот

Замислете ја следнава ситуација: одеднаш се чувствувате уморни за време на долго возење на прав, монотон пат. Цврсто го држите управувачот и правите само ненадејни управувачки маневри. Системот за предупредување на возачот го регистрира ова атипично однесување во возењето и реагира веднаш. ¹ Звучниот сигнал и пораката на мултифункционалниот дисплеј Ве советуваат да направите пауза.

Системот за предупредување за возачот Ве поттикнува да продолжите со патувањето откако ќе се одморите и опуштите, со цел безбедно да стигнете дома. Тој е опремен како стандард кај Polo Comfortline и поновите линии, а може да се нарача и за Polo Trendline.

 

 

¹ Во рамките на ограничувањата на системот.

Затвори