Мени
Затвори мени
Затвори

ID. Ажурирање на софтвер 2.3

Искористете ги предностите на ажурирањата за вашиот ID. модел

Откријте овде како може да имате корист од редовните ажурирања преку Интернет и кои барања треба да ги исполните за оваа функција.

Доживејте ја иднината сега

Добредојдовте во Volkswagen ID. Со редовно ажурирање на софтверот, моделите можат да имаат корист од најновите случувања во дигиталната технологија дури и откако ќе се купат. Функциите и оптимизациите исто така можат да се инсталираат "Over-the-Air" (онлајн) без посета на сервисниот центар. Можете точно да дознаете како функционира ова тука.

Ажурирањата преку интернет се преземаат во позадина преку мобилната мрежа на возилото додека возите. Штом е достапно ажурирање, се појавува информација во инфо-забавниот систем и Вашиот ID. ве води низ чекорите на инсталацијата. Додека вашето возило е паркирано, се одвива целосната инсталација и следниот пат кога ќе стартувате ќе уживате во нови и подобрени функции. Ве молиме погледнете ги дополнителните информации во дигиталниот дневник.

Во прилог на ID. ние исто така нудиме софтверски ажурирања за претходно инсталирани системски апликации, "in-car applications". Овие апликации не се компатибилни со ID. преку интернет. Ажурирањата на софтверот се поврзани и можат да се инсталираат одделно. Во некои случаи најнова софтверска верзија на ID. може да биде побарана.

Барања за ажурирање преку Интернет

Ги послушавме Вашите барања. Со помош на вашите повратни информации, составивме сеопфатно ажурирање на софтверот, верзија ID.Software 2.3, за вас. Ова ажурирање може да се инсталира на сите возила од ID. семејството на Volkswagen, за прв пат исто така онлајн, односно без посета на сервисниот центар. Откријте што има ново овде.

Совети:

 • Предуслов за ажурирања преку Интернет е ID.Software 2.1 инсталиран на вашето возило и постоечки We Connect Start договор.*

 • Функционалноста по ажурирањето зависи од пазарот, годината на моделот, опционалната опрема, и може да варира.

 • Инсталирањето на ID.Software 2.3 е предуслов за примање дополнителни ажурирања.

 • Некои софтверски ажурирања се достапни само за сервисните центри и не можат да се изведуваат како надградби преку Интернет.

 • Потребен ви е и активен договор We Connect Start, кој можете да го користите бесплатно во првите три години од купување на возилото и со кој ќе имате корист од бројни погодности во секојдневниот живот, на пример, вклучување на климатизацијата на возилото или прикажување на статусот на полнење.

Што вклучува ажурирањето преку Интернет ?

Ажурирањето на ID.Software 2.3 се состои од два дела. Првото ажурирање на софтверот ја подобрува динамичната контрола на долгите светла и системите за помош на возачот. Кај возилата со "Head-up" дисплеј, интеракцијата помеѓу хардверот и софтверот е оптимизирана. Покрај дополнителните подобрувања во перформансите и стабилноста, второто ажурирање на софтверот вклучува и нови функции за ID.Light, прилагодување на светлината и дизајнот во рамките на инфо-забавниот систем.

Подобрена употребливост на инфо-забавниот систем

Со ID.Software 2.3 вашиот инфо-забавен систем се појавува во нов изглед. Бројни прилагодувања на дизајнот, како што се редизајнирани дигитални копчиња, прилагодени фонтови и оптимизиран распоред на менијата за функции, значително ја подобруваат читливоста и употребливоста на инфо-забавниот систем. "Home" копчето сега се прилагодува на прикажаниот контекст и неговиот изглед може да го промените индивидуално. Покрај логото на Volkswagen, достапни се и бројни знамиња на држави.

Нови функции на ID. Lights

ID.Lights ги пренесува информациите од вашиот инфо-забавен систем и системите за помош во светлосни сигнали под ветробранското стакло. Со ова ажурирање преку Интернет, поддржани се и следниве функции:

 • Откривање на допир на воланот
 • Автоматска контрола на оддалеченост ACC
 • Асистент за ефикасност
 • Режим на апсолутна резерва 

За да можете да ги користите функциите, соодветната опрема мора да биде достапна во вашиот автомобил.

Динамички системи за контрола на долги светла и системи за помош на возачот

Возилата опремени со динамична контрола на долги светла сега можат уште подобро да ги препознаат другите учесници во сообраќајот. Во иднина, вашите системи за помош на возачот исто така ќе бидат достапни додека се презема ажурирање.

Понатамошни подобрувања

Ја оптимизираме стабилноста на мобилните онлајн услуги. За возила со "Head-up" дисплеј, ја подобривме интеракцијата помеѓу хардверот и софтверот.

Кога ќе се случи ажурирањето?

Или веќе сте добиле е-пошта (e-mail) или наскоро ќе добиете, од каде што ќе можете да го преземете ажурирањето ID.Software Update 2.3. Ве молиме проверете ја вашата e-mail адреса што сте ја зачувале во вашиот Volkswagen ID. Не читајте електронска пошта додека возите.

Откако ќе ја дадете вашата согласност, може да потрае неколку недели за Вашиот ID. да го добие ажурирањето бидејќи софтверот се дистрибуира постепено. Ве молиме бидете сигурни дека Вашиот ID. има стабилна интернет конекција пред и за време на патувањето.

Штом софтверскиот пакет е целосно преземен и подготвен за инсталација, на инфо-забавниот екран се појавува пораката "Достапно ажурирање на системот".

Извршување на онлајн ажурирање

Забелешка: Доколку ја имате We Connect ID. апликацијата веќе инсталирана и имате валиден We Connect Start договор, можете да ги прескокнете првите чекори и да започнете директно со чекор 4.

 1. Преземање на We Connect ID. Преземете ја апликацијата на вашиот паметен телефон бесплатно. Ќе ја пронајдете We Connect ID апликацијата според вашиот оперативен систем. Апликација е достапна за Android или iOS во App Store или во Google Play Store . 

 2. Логирајте се во апликацијата со вашиот Volkswagen ID и додадете го вашето возило.

 3. Активирајте го договорот We Connect Start. За да го направите ова, следете ги упатствата прикажани во апликацијата.
 4. Достапните ажурирања автоматски се преземаат додека возите доколку Вашиот ID. е поврзан на Интернет.
 5. Кога патувањето ќе заврши, изберете го достапното ажурирање. За детали за содржината на ажурирањето, видете "Повеќе информации".
 6. За време на инсталацијата на надградбата преку Интернет, вашиот ID. не се исклучува. Затоа, ве молиме осигурајте се дека минималниот статус на батеријата е повеќе од 50%, а потоа отстранете го приклучокот за полнење. Сега ќе започнете со инсталирање на ажурирањето. Ова може да потрае некое време, во зависност од големината на ажурирањето. Вашиот ID. ви покажува пред да започнете со инсталацијата во инфо-забавниот систем дали треба да се исполнат дополнителни услови (на пример, затворете го прозорецот). Ажурирањето започнува по напуштање и заклучување на возилото.

 7. За време на инсталацијата на ажурирањето, ве молиме не го користете вашиот ID. и не ја полнете батеријата.
 8. На крајот од инсталацијата вашиот ID. ќе го исклучи пристапот до Интернет.

Сега имате корист од нови и подобрени функции. Volkswagen ви посакува продолжена забава и добро патување во Вашиот ID.

Инструкции за безбедност при ажурирање

 

При преземање на првото ажурирање преку Интернет, постојат ограничувања на системите за помош на возачот базирани на камерата (на пример, Lane Assist, Travel Assist, ...). Технички, оваа состојба е споредлива со состојбата на "снег на камерата", која можеби веќе сте ја сретнале во зима. Функционалноста на системите за помош на возачот се враќаат откако успешно ќе се инсталира ажурирањето на софтверот. По напуштањето и заклучувањето на возилото, започнува процесот на инсталација. Забележете дека возилото не може да се користи за време на инсталацијата. Ќе добиете е-пошта од нас на адресата за е-пошта која сте ја зачувале во вашиот Volkswagen ID за да го потврдите приемот на ажурирањето. Ве молиме, не потврдувајте додека возите.

Често поставувани прашања за ID. Software update 2.3

Кои се надградбите преку Интернет?

Ажурирањата преку Интернет се редовни ажурирања на софтверот кои се преземаат преку пристапот до мобилниот телефон на вашето возило. Ова значи дека вашиот Volkswagen останува ажуриран со дигиталните случувања дури и по купувањето и имате корист од новите карактеристики и подобрени функции.

Како да проверам која верзија на софтвер е моментално инсталирана на мојот ID.?

Отворете ја ставката од менито "Setup" во главното мени на инфо-забавниот систем во вашиот ID. Потоа одете до "System Information". Ако софтверот е "0792" или понов, веќе сте го инсталирале ID.Software 2.1 и вашето возило може да прима надградби преку Интернет.

Кои карактеристики ќе бидат достапни со надградбата преку Интернет?

Можете да ги најдете информациите во делот " Што содржи ажурирањето ".

Колку време трае надградбата преку Интернет?

Ажурирањето преку Интернет се презема во позадина додека возилото е во движење. Времето на инсталација зависи од опсегот на ажурирање на софтверот и се прикажува во инфо-забавниот систем пред да започнете со инсталацијата.

Дали можам сам да направам ажурирање преку Интернет?

Вашиот ID. ве известува во инфо-забавниот систем веднаш штом ново ажурирање е достапно за инсталација и ве води низ процесот на инсталација.

Може ли да го користам мојот ID. додека се инсталира ажурирањето преку Интернет?

Возилото не е достапно за време на инсталацијата. Можете погодно да го одредите времето на инсталација сами користејќи го инфо-забавниот систем.

Дали ажурирањето преку Интернет е бесплатно за мене?

Ажурирањето преку Интернет е бесплатно за вас.

Дали ќе добијам потврда за ажурирање преку Интернет?

Штом ажурирањето на Вашиот ID. е завршено, софтверската верзија е зачувана во системот.

Зошто не го добив ажурирањето кога другите веќе можеа да го инсталираат?

"Over-the-Air" ажурирањето постепено ќе се дистрибуира на сите квалификувани возила. Вашиот ID. ве известува штом ќе биде достапно ажурирањето.

Може ли да прескокнам ажурирање преку Интернет и да го инсталирам само последното достапно ажурирање?

"Over-the-Air" ажурирањата се надоврзуваат едно на друго. За секогаш да имате корист од најновите функции и подобрувања, ве молиме извршете ги сите ажурирања.

Како да знам дали е достапно ажурирање преку Интернет?

Вашиот ID. ве известува на главниот екран на инфозабавниот систем преку "Pop-up" известување штом ќе биде достапно ажурирањето.

Што е потребно за да можам да добијам ажурирање на софтвер преку Интернет?

Во принцип, "Over-the-Air" ажурирањата се достапни за секого. Сѐ што ви е потребно е активен We Connect Start договор и ID.Software 2.1 , кои можете да ги добиете од вашиот Volkswagen партнер.  

За да дознаете која верзија е моментално инсталирана на вашиот ID. отворете ја ставката "Setup" во главното мени на инфо-забавниот систем. Потоа одете до "System Information". Ако софтверот е "0792" или понов, веќе сте го инсталирале ID.Software 2.1 и вашето возило може да прима ажурирања преку Интернет.

Може ли да ја инсталирам надградбата преку Интернет додека се полни возилото?

Не, возилото не може да се полни за време на инсталацијата. Ве молиме, прекинете го процесот на полнење и потоа започнете со инсталацијата.

Може ли да ја рестартирам инсталацијата по неуспешно ажурирање преку Интернет?

Ако инсталацијата може да се повтори, ID. ќе ве извести преку инфо-забавниот систем. Во спротивно, ве молиме контактирајте со вашиот овластен Volkswagen партнер.

Зошто добив надградба преку интернет, но не гледам никакви промени?

Не секое ажурирање преку интернет носи со себе видливи промени. Понекогаш надградбата преку интернет се однесува на ажурирања на функции и подобрувања на квалитетот во позадина.

Кое е минималното ниво на батеријата на мојот ID. за да може да се активира надградбата?

Високонапонската батерија на вашиот ID. мора да биде на минимум 50% за да започне инсталацијата.

Дали е статусот на конекција на мојот ID. e важен за да добијам надградбата преку интернет?

Потребна е интернет конекција за да го преземете ажурирањето. Ова може да се направи само ако вашиот ID. е во "онлајн режим". Постојната интернет конекција е означена на главниот екран на инфо-забавниот систем со симбол за поврзување.

Го исклучив известувањето во инфо-забавниот систем. Како повторно да стигнам до инсталацијата?

Известувањето во инфо-забавниот систем е само показател за достапноста на ажурирање преку интернет. Инсталацијата може да се започне по паркирање на возилото преку "Goodbye Screen".

Дали можам да го држам приклучокот за податоци на Volkswagen или друг модул за читање OBD поврзан со возилото за време на ажурирањето?

Ве молиме отстранете ги сите модули за читање од интерфејсот OBD пред да започнете со инсталацијата.

Hoppla!
Ihr Browser scheint nicht aktuell zu sein. Eventuell funktioniert unsere Webseite nicht optimal. Die meisten Browser (nicht jedoch MS Internet Explorer 11 & älter) funktionieren dennoch problemlos.

Wir empfehlen Ihnen ein Update Ihres Webbrowsers!
Die jeweils neueste Version kann überall im Internet ein gutes Erlebnis sicherstellen.

Danke für Ihren Besuch und viel Spaß,
Вашиот Volkswagen Team