Проценка на животниот циклус

Од создавање до рециклирање: еколошката рамнотежа на ID. моделите

   

 

Животот на автомобилот и неговото влијание врз животната средина

Со цел да се овозможи производство на електрични автомобили оптимизирано за CO2, нашите експерти ги одредуваат жариштата за CO2 на возилото. За да го направат ова, тие создаваат проценка на животниот циклус (LCA) врз основа на најдобрата техничка проценка. Овој ISO стандардизиран метод (DIN EN ISO 14040 и DIN EN ISO 14044) ги евидентира сите компоненти на автомобилот и исто така одредува како влијае на животната средина во текот на целиот животен циклус - од екстракција на суровини преку производство, монтажа и употреба до демонтирање за рециклирање на употребените материјали.

Проценките на животниот циклус испитуваат различни категории на влијание. Еден од нив е потенцијалот за глобално затоплување, за кој влијанијата врз животната средина се претвораат во таканаречени CO2 еквиваленти (CO2e) и ефектот врз климата е споредлив со користење на оваа мерна единица.

Одржливоста направете ја мерлива

Влијанијата врз животната средина се одредуваат со помош на специјален софтвер кој содржи база на податоци со просечни информации. Вредностите пресметани со ова се предмет на несигурност и може да се променат поради редовно ажурирање на методологијата за пресметување. За особено енергетски интензивни производни чекори, како што е производството на батериски ќелии, што Volkswagen ги користи за ID. моделите, вклучуваат конкретни податоци од соодветните добавувачи наместо просечни вредности. Оваа постапка е позната и како специфична проценка на животниот циклус. Накратко, можеме да го видиме влијанието на мерките што ги користиме за намалување на емисиите на CO2 - и колку голема количина на CO2 всушност треба да се компензира.

За билансот на CO2 на нашите ID. модели, ги земаат предвид еквивалентите на CO2 на синџирот на снабдување и производството вклучувајќи ја и логистиката.

Транспортот на возилата до дилерите низ Европа, првото полнење на батеријата пред предавањето на купувачот и демонтирањето на електричниот автомобил за рециклирање (без високонапонската батерија) се исто така дел од оваа пресметка. Не се вклучени само еквивалентите на CO2 кои се појавуваат при понатамошна употреба и одржување. Резултатите од проценката на животниот циклус се независно проверени и сертифицирани од TÜV NORD Cert.

1 синџир на снабдување / 2 производство / 3 логистика / 4 Почетно полнење HV батерија

Volkswagen го зема сето ова во предвид кога ги пресметува електричните автомобили од ID. семејството.

Сертифициран како „климатски неутрален производ“

Сега кога знаеме колку се високи емисиите на CO2 за време на производството на ID. модели, одиме чекор понатаму и ги компензираме. Што значи ова за вас и вашиот ID. Возилото ви се предава со неутрален биланс на CO2 - потврдено со буква и печат¹. Независната агенција за тестирање TÜV NORD Cert го потврдува автомобилот како "климатски неутрален производ" по испораката.

Повеќе за еколошката рамнотежа

 CO2-Emissionen werden - soweit möglich - unmittelbar bei Volkswagen vermieden und reduziert. Vorlieferanten werden entsprechend zu Vermeidung und Reduktion verpflichtet. CO2-Emissionen, die bei Volkswagen und durch entsprechende Verpflichtungen in der Lieferantenkette nicht vermieden und reduziert werden können, werden in gleicher Höhe durch zertifizierte Klimaschutzprojekte ausgeglichen.

Затвори
Мени
Затвори мени
Затвори

Новиот ­ID.7

Новиот ­ID.7

Hoppla!
Ihr Browser scheint nicht aktuell zu sein. Eventuell funktioniert unsere Webseite nicht optimal. Die meisten Browser (nicht jedoch MS Internet Explorer 11 & älter) funktionieren dennoch problemlos.

Wir empfehlen Ihnen ein Update Ihres Webbrowsers!
Die jeweils neueste Version kann überall im Internet ein gutes Erlebnis sicherstellen.

Danke für Ihren Besuch und viel Spaß,
Вашиот Volkswagen Team