Мени
Затвори мени
Затвори

Von der Entstehung bis zum Recycling: die Ökobilanz des ID.

In jedem Lebensabschnitt eines Fahrzeugs wird CO2 ausgestoßen. Wie viel das genau ist, verrät uns die Ökobilanz. Auf dem Weg zur CO2-neutralen Mobilität haben wir die Herstellung der ID. Modelle auf die Einsparung von CO2 hin optimiert.

Животот на автомобилот и неговото влијание врз животната средина

За да се овозможи оптимизирано производство на CO, нашите експерти мора прецизно да ги одредат емисиите на CO2. Проценката на животниот циклус ќе ви помогне во ова. Користејќи го овој ISO-стандардизиран метод, тие анализираат компонента по компонента и откриваат како возилото влијае на животната средина во текот на целиот животен циклус - од екстракција на суровини преку фазата на производство, монтажа и употреба на возилото до рециклирање на материјалите. . Се испитуваат различни категории на влијание. Една од нив е емисијата на CO2 и многу мал дел од други гасови, кои се претвораат во таканаречени CO2 еквиваленти. Ова е мерна единица што го прави споредлив ефектот на сите стакленички гасови врз климата.

Како ја правиме одржливоста мерлива

За секој чекор на обработка на компонентата, нејзините емисии се одредуваат со помош на специјален софтвер заснован на стандардизирани просечни вредности. За особено енергетски интензивни производни чекори, како што е производството на батериски ќелии, го користиме ID. Моделите вклучуваат конкретни податоци од нашите соодветни добавувачи наместо просечни вредности. Оваа постапка е позната и како специфична проценка на животниот циклус. Тоа ни покажува точно како мерките што ги имплементиравме имаат влијание - и колку голема количина на CO2 всушност треба да се компензира. Резултатите од проценката на животниот циклус се независно проверени и сертифицирани.

Сертифициран како „климатски неутрален производ"

Сега кога знаеме колку се високи емисиите за време на производството на ID. модели, одиме чекор понатаму. Volkswagen ви потврдува со писмо и печат за вашето ID.возило. Возилото ви се предава со неутрален биланс на CO2. Независната агенција за тестирање TÜV NORD ја потврдува личната карта кога му се предава на клиентот. Модел како "климатски неутрален производ". Пресметката ги зема предвид еквивалентите на CO2 на целиот синџир на снабдување, како и производството и монтажата. Транспортот до дилерите низ Европа, првото полнење на батеријата пред предавањето и рециклирањето на возилото се исто така дел од оваа пресметка. Ние компензираме за пресметаните еквиваленти на CO2. Не се вклучени само еквивалентите на CO2 што се појавуваат при понатамошна употреба и одржување на возилото. СО2 еквивалентите од рециклирањето на високонапонската батерија исто така не се земаат предвид, бидејќи суровините обработени од нив ја формираат основата за еколошката рамнотежа на идните батерии.

1 Синџир на снабдување
2 Производство
3 Логистика
4 Почетно полнење HV батерија

Емисии на CO2 кои веќе не се избегнати, земајќи ги предвид мерките за намалување

Секој што има ID. возило, има јасна предност

За да имате подобар баланс на CO2 од самиот почеток од споредлив мотор со согорување, прво го намалуваме и избегнуваме CO2 во производството користејќи различни мерки опишани во статијата "Заедно за поголема заштита на климата". Ова вклучува, на пример, употреба на зелена електрична енергија и во производството на батериски ќелии и во фабриката во Цвикау, каде што се изградени ID.3 и ID.4. Ние на крајот ги неутрализираме неизбежните емисии на CO2 од производството до предавањето на купувачот, кои се одредуваат користејќи ја специфичната проценка на животниот циклус, со инвестирање во сертифицирани проекти за заштита на климата. Ова редовно го проверува и TÜV NORD.

Споредбата на различни проценки во текот на целиот животен циклус ќе покаже: Дури и без неутрализирање на преостанатите емисии на CO2 во производството, ID. Моделите имаат предност на CO2 во однос на споредливиот модел со мотор со внатрешно согорување. И не само кога се полни со зелена струја, туку и кога се полни со конвенционалниот, европски микс за електрична енергија.

Електромобилноста нуди одлична можност да се намалат емисиите на CO2 во фазата на употреба на речиси нула и драстично да се прошири оваа предност: Преку целно полнење со зелена струја. Заштитата на климата е исто така во ваши раце!

Потенцијалот на иднината

Резултатите од проценката на животниот циклус на електричните автомобили се само слика. Тие сè уште нудат многу потенцијал за понатамошно намалување на емисиите на CO2 во текот на животниот циклус. Од една страна во фазата на користење поради зголемената експанзија на обновливите енергии, а од друга страна во производството. Затоа тесно соработуваме со нашите добавувачи за дополнително да ги намалиме преостанатите емисии на CO2 преку употреба на зелена електрична енергија и рециклирани материјали, вклучително и во сложениот синџир на снабдување. Затоа, ние гледаме компензација преку сертифицирани проекти за заштита на климата како итна мерка - и чекор на нашиот пат кон иднината со неутрална CO2.

Hoppla!
Ihr Browser scheint nicht aktuell zu sein. Eventuell funktioniert unsere Webseite nicht optimal. Die meisten Browser (nicht jedoch MS Internet Explorer 11 & älter) funktionieren dennoch problemlos.

Wir empfehlen Ihnen ein Update Ihres Webbrowsers!
Die jeweils neueste Version kann überall im Internet ein gutes Erlebnis sicherstellen.

Danke für Ihren Besuch und viel Spaß,
Вашиот Volkswagen Team