ID.5 системи за помош на возачот

Дали сакате да ги откриете сите системи за помош на Volkswagen? Овде ќе најдете детални описи на функциите.

Travel Assist со вмрежани податоци

Со опционалниот "Travel Assist со вмрежани податоци" имате исклучително корисен асистент за возење.

"Помош за патување со вмрежани податоци" може да ве држи во лентата на движење, да го одржува растојанието до возилото напред и максималната брзина што сте ја поставиле.

Меѓу другото, користи адаптивно водење по лента. Ова активно го задржува возилото на средината на лентата. "Помош за патување" се прилагодува на вашиот стил на возење и исто така може да одржува возилото во коловозна лента.

Дополнително, "Помош за патување со вмрежани податоци" на автопатот може активно да ве поддржи и при менување ленти на автопатот. Предуслов за споменатите функции е "Помош за патување со вмрежани податоци" да ги препознава ознаките на лентата од двете страни.

Доколку се достапни податоци за ројот, т.е. податоци за возење од неколку возила во близина, "Помош за патување со вмрежани податоци" треба да се потпре само на препознаена граница на лента за да остане во лента, на пример на селски патишта без ознаки на лента во средината. 

Дополнително, "Travel Assist with Swarm data" има предвидлива контрола на патувањето и помош при свиоци. Брзината на возилото може да се прилагоди на применливите ограничувања на брзината и текот на патот (кривини, кружни текови, итн.).

 

Повеќе за Travel Assist

„Систем за асистенција во итни случаеви“

Ако повеќе не покажувате никаква возачка активност како резултат на итен медицински случај, опционалниот "Систем за асистенција во итни случаеви" може да го регистрира ова и да се обиде повторно да ве активира.⁠ Ако тоа не е успешно, може да го доведе возилото во застој во рамките на системските ограничувања на контролиран начин и на тој начин евентуално може да спречи несреќа.

Повеќе за Систем за асистенција во итни случаеви

„Park Assist Plus“

Вашиот Volkswagen со опционалниот асистент за паркирање "Park Assist Plus" не само што може да ви каже дали паркинг просторот е доволно голем, туку и ќе паркира за вас.⁠

До брзина од 40 km/h, "Park Assist Plus" постојано бара соодветни паралелни места за паркирање. До брзина од 20 km/h, исто така бара нормални паркинг места. Откако ќе се одлучите за едно од пронајдените места за паркирање, започнете со процесот на паркирање. Park Assist Plus може да го изврши соодветниот маневар за паркирање за вас. Сè што треба да направите е да го следите процесот на паркирање и да интервенирате доколку е потребно.

Но, "Park Assist Plus" може да направи уште повеќе. Може да се повлече и од паралелни паркинг места. Тој исто така може да ви помогне со неуспешниот маневар за паркирање со завршување на процесот наместо вас.⁠  

Повеќе за"Park Assist Plus"

„Park Assist Plus“ со мемориска функција

Ако се одлучите за "Park Assist Plus" со функција за меморија, сега можете да го научите и вашиот Volkswagen да паркира индивидуално. На пример, да паркирате во паркинг или гаража. Треба да го паркирате вашиот Volkswagen само еднаш и да го зачувате процесот на паркирање. Вашиот Volkswagen потоа може сам да го повтори маневарот за паркирање што го научил. Сè што треба да направите е да го следите процесот.⁠

Предупредување за опасност(Car2X)

Стандардното предупредување за опасност го поддржува возачот со корисни информации, на пример, може да предупреди за градилишта или специјални возила. Комуникацијата работи со технологијата Car2X преку WLAN (pWLAN).⁠

Повеќе за Car2X

Поглед на околината„Area View“

Маневрирање во прометниот центар на градот, на катниот паркинг или на нерамен терен: има многу ситуации во кои возачот може да употреби неколку дополнителни очи. Со опционалниот "Area View" добивате четири камери кои ја снимаат областа околу автомобилот и пренесуваат корисни сознанија на екранот на инфозабавниот систем. На пример, можете подобро да ги видите рабниците или ознаките за паркирање, па дури и да погледнете зад аголот.⁠

Повеќе за Area View

Адаптивен темпомат ACC

Адаптивниот темпомат со контрола на растојанието ACC ви помага да ја одржите претходно поставената максимална брзина⁠ и растојание до возилото пред вас. Исто така, има претпазлива контрола на патувањето и помош при свиоци.

ACC може да ја прилагоди брзината на возилото на применливите ограничувања на брзината и текот на патот (кривини, кружни текови, итн.).⁠

Повеќе за ACC

Систем за промена на лента „Side Assist“

Опционалниот асистент за промена на лентата "Side Assist" може да ве предупреди за опасни промени на лентата. LED дисплејот во надворешниот ретровизор ви покажува кога возилото е во вашата слепа точка или брзо се приближува одзади.⁠

Ако сигнализирате да ја смените лентата, тој пресметува дали една од нив може да биде опасна за вас поради неговата положба и брзина - и ви го привлекува вниманието на ова со видливо трепкање.

Во врска со системот за предупредување за напуштање лента "Помош во лента", може да ве поддржи и со корективна интервенција на управувањето.⁠

Помошникот за паркирање предупредува ако друго возило ја премине лентата додека се движи наназад од паркинг простор. Ако не реагирате, системот може да го намали или, доколку е потребно, да спречи судир со притискање на сопирачките.

Повеќе за "Side Assist"

Систем за итно сопирање „Front Assist“

Стандардниот асистент за сопирање за итни случаи "Front Assist" со откривање на пешаци и велосипедисти може да ве предупреди за критични ситуации предизвикани од пешаци, велосипедисти и други возила, па дури и може автоматски да сопира во итни случаи.⁠

Повеќе за "Front Assist"

„Lane Assist“

На долги патувања може да се појават ризични ситуации. Еве каде "Lane Assist" влегува во игра: од брзина од 60 km/h може да открие дали возилото ненамерно ја напушта сопствената лента. Со корективна помош при управувањето, тој може да го насочи вниманието на возачот назад кон она што се случува на патот.

Повеќе за "Lane Assist"

Die Fahrassistenzfunktion ist nur im Rahmen der Grenzen des Systems nutzbar. Der Fahrer muss jederzeit bereit sein, das Assistenzsystem zu übersteuern, und wird nicht von seiner Verantwortung entbunden, das Fahrzeug umsichtig zu fahren. Der Vorgang ist jederzeit deaktivierbar. Das System ist bis zur Fahrzeug-Höchstgeschwindigkeit nutzbar. Nur in Verbindung mit einem Navigationssystem. Nur in Verbindung mit aktiver We Connect Lizenz. Die Online-Anteile des Travel Assist mit Schwarmdaten sind nur im Rahmen der Mobilfunk-Netzabdeckung und bei entsprechenden Privatsphäre Einstellungen nutzbar. Der Online-Anteil kann jederzeit in der We Connect ID.APP deaktiviert werden. Der Online Anteil des Travel Assist ist in die folgende Ländern verfügbar: Belgien, Bulgarien, Dänemark, Deutschland, Estland, Finnland, Frankreich, Griechenland, Großbritannien & Nordirland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Niederlande, Norwegen, Österreich, Polen, Portugal, Rumänien, Schweden, Schweiz, Slowakei, Slowenien, Spanien, Tschechien, Ungarn, Zypern. Zur Aktivierung der Online-Funktionen benötigen Sie ein Volkswagen ID Benutzerkonto und müssen sich mit Benutzername und Passwort bei We Connect anmelden. Des Weiteren ist ein separater We Connect Vertrag mit der Volkswagen AG online abzuschließen. Nach Fahrzeugauslieferung haben Sie 90 Tage Zeit die Online-Funktion des Travel Assist mit Schwarmdaten zu aktivieren. Nach Ablauf dieser Frist beginnt die initiale Nutzungsdauer des Online-Anteils des "Travel Assist mit Schwarmdaten" von 3 Jahren (kostenfrei). Die Nutzung des Online-Anteils des "Travel Assist mit Schwarmdaten" wird über eine integrierte Internetverbindung ermöglicht. Die damit verbundenen, innerhalb Europas anfallenden Datenkosten werden im Rahmen der Netzabdeckung von der Volkswagen AG getragen. Durch den Datenaustausch über das Internet können, abhängig von Ihrem jeweiligen Mobilfunktarif und insbesondere beim Betrieb im Ausland, zusätzliche Kosten (z.B. Roaming-Gebühren) entstehen. Zur Diensterbringung ist es notwendig, dass bestimmte personenbezogene Daten wie Standort und IP-Adresse des Fahrzeugs übermittelt werden. Nähere Infos zur Datenverarbeitung finden Sie in der Datenschutzerklärung "Travel Assist mit Schwarmdaten". Die Verfügbarkeit der in den Paketen beschriebenen einzelnen Dienste kann länderabhängig unterschiedlich ausfallen. Die Dienste stehen für die jeweils vereinbarte Vertragslaufzeit zur Verfügung und können während der Vertragslaufzeitinhaltlichen Änderungen unterliegen, bzw. eingestellt werden. Nähere Informationen erhalten Sie unter connect.volkswagen-we.com und bei Ihrem Volkswagen Partner. Informationen zu Mobilfunk-Tarifbedingungen erhalten Sie bei Ihrem Mobilfunkanbieter.

Im Rahmen der grenzen des Systems.

Im Rahmen der Grenzen des Systems. Der Fahrer muss jederzeit bereit sein, das Assistenzsystem zu übersteuern und wird nicht von seiner Verantwortung entbunden, das Fahrzeug umsichtig zu fahren.

Затвори
Мени
Затвори мени
Затвори

Новиот целосно електричен ID.5

  1. 1.

    Прикажаните возила се опремени со дополнителна опрема. Gehe zurück

Новиот целосно електричен ID.5

  1. 1.

    Прикажаните возила се опремени со дополнителна опрема. Gehe zurück

Hoppla!
Ihr Browser scheint nicht aktuell zu sein. Eventuell funktioniert unsere Webseite nicht optimal. Die meisten Browser (nicht jedoch MS Internet Explorer 11 & älter) funktionieren dennoch problemlos.

Wir empfehlen Ihnen ein Update Ihres Webbrowsers!
Die jeweils neueste Version kann überall im Internet ein gutes Erlebnis sicherstellen.

Danke für Ihren Besuch und viel Spaß,
Вашиот Volkswagen Team