Како функционира топлинска пумпа?

Одржливоста има предност: Покрај билансно CO-неутрално1) производство на ID.3 и ID.4 Volkswagen и при изборот на средството за ладење презема одговорност во заштита на климата. Имено овде се воведува првата топлинска пумпа во светот со природен и климатски неутрален уред на средство  за ладење R744. Преку големиот степен на ефикасност таа е најефикасниот начин да се загрее електрично возило при ниска надворешна температура.

Во споредба со мотор на согорување, кај електрично возило не настанува доволно преостаната топлина преку погонските компоненти за на тој начин доволно да се загрее внатрешниот простор.

Решение: Високоефикасен систем на топлински пумпи го кондензира средството за ладење под висок притисок. Топлината која притоа настанува се користи за да се загрее ладниот воздух кој струи.

Со тоа се троши помалку енергија од батеријата за високонапонското греење и се овозможува предност во досегот во однос на електрични возила без топлинска пумпа.

1) Емисиите на CO2 - доколку е возможно - кај Volkswagen непосредно се избегнуваат и намалуваат. Подредените доставувачи се соодветно обврзани на избегнување и намалување. Емисиите на CO, кои не може да се избегнат и намалат кај VW и преку соодветни задолженија во синџирот на доставувачи, се порамнуваат во иста висина преку сертифицирани проекти за заштита на климата.

Im Rahmen der Grenzen des Systems.

1) Обем на досег во пракса кај ID.4 Pro Performance: 360-510 km. Фактичкиот досег во пракса зависи од стилот на возење, брзината, вклучувањето на комфорни/дополнителни потрошувачи, надворешната температура, бројот на патници/товар и топографијата. Ориентација за конкретното возило нуди наведениот обем на досег, кој нашите клиенти во просек годишно го достигнуваат до предвидливо 80%. Долната граница на обемот овде опфаќа и возења при умерени брзини на автопат, како и возења при ниски надворешни температури во зима.

3) Емисиите на CO2 - доколку е возможно - кај Volkswagen непосредно се избегнуваат и намалуваат. Подредените доставувачи се соодветно обврзани за избегнување и намалување. Емисиите на CO2, кои не може да се избегнат и намалат кај VW и преку соодветни задолженија во синџирот на доставувачи, се порамнуваат во иста висина преку сертифицирани проекти за заштита на климата.

4) При нагорнина од 12% Возилата кои се прикажани на оваа илустрација може да отстапуваат од актуелната австриска програма за испорака во поглед на поединечни детали. Илустрирани се делумно посебни опреми со доплата. Сите цени се необврзувачки, без картелизација, препорачани цени со вкл. стандардизирана потрошувачка на гориво, 20% ДДВ., трошоци за транспорт со земање предвид на доплатата односно намалението за стандардизирана потрошувачка на гориво согласно § 6 од Законот за стандардизирана потрошувачка на гориво. За подобра читливост на текстот, не избравме ниту машка ниту женска форма на лични зборови. Тоа имплицира дека во никој случај нема дискриминација на другиот пол. Ви благодариме за вашето разбирање.

Дадените вредности за потрошувачка и емисии се собрани согласно законската постапка на мерење (VO(EG)715/2007 во моментално валидната верзија) во рамките на одобрението за тип на возилото врз основа на WLTP постапката за испитување. Податоците не се однесуваат на поединечно возило и не се составен дел од понудата, туку служат само за споредба меѓу различни видови возила. Потрошувачката и емисиите на CO2 на возило не зависат само од ефикасното искористување на горивото/струјата од страна на возилото, туку имаат влијание и од начинот на возење, патеката и други фактори кои не се од техничка природа. Отстапувачките вредности за потрошувачка, CO2 и досег може да настанат преку дополнителни опреми и додатоци (на пр. гуми, спојка за приколка, кровен носач итн.) како и стилот на возење, брзината, вклучувањето на комфорни/дополнителни потрошувачи, надворешната температура, бројот на патници, товарот, изборот на возен профил, топографијата и многу повеќе . Овие фактори влијаат врз релевантните параметри на возилото, како на пример тежината, отпорот при вртење и аеродинамиката. Стандардизираната потрошувачка на гориво (NoVA) како и нематеријалните компензации се пресметуваат според емисиите на CO2 на g/km. 

Затвори
Мени
Затвори мени
Затвори

100% SUV, 100% електричeн Новиот ID.4

Hoppla!
Ihr Browser scheint nicht aktuell zu sein. Eventuell funktioniert unsere Webseite nicht optimal. Die meisten Browser (nicht jedoch MS Internet Explorer 11 & älter) funktionieren dennoch problemlos.

Wir empfehlen Ihnen ein Update Ihres Webbrowsers!
Die jeweils neueste Version kann überall im Internet ein gutes Erlebnis sicherstellen.

Danke für Ihren Besuch und viel Spaß,
Вашиот Volkswagen Team